Recenzie album: OPETH – In Cauda Venenum
“Muzica pentru mine nu este o forma statica de arta, nu trebuie sa ramana in acelasi loc.” a declarat Mikael Åkerfeldt de la Opeth intr-un interviu pentru Metal Injection. “Chiar daca am o cariera, si desigur a fi dragut sa imi mentin acea cariera, dar nu indetrimentul muzicii pe care o scriu. Nu cred ca as face o treaba foarte buna, sa fiu sincer, daca as scrie un album sau chiar o singura melodie dupa cum si-ar dori unii fani.”
Ce este muzica metal? In esenta sa metalul este, in spusele lui Åkerfeldt “agresivitate, onestitate, rebeliune”…iar in acest sens Cauda Venenum este cat se poate de “metal” si de Opeth. Urmarind acest album cu un spirit de libertate muzicala si un sentiment de smerenie, Opeth si-a cautat neincetat viziunea cu foarte mare determinare. Opeth a Depasit usor opozitia fata de schimbarea directiei lansad Cauda Venum, unul dintre cele mai bune albume pe care aceasta trupa l-a lansat.
Cauda Venenum este o expresie in limba latina care inseamna “coada otravitoare” si tradusa aproximativ in “surpriza neplacuta la final” si ajunge sa fie cu doua versiuni pe acelasi album. Singura diferenta dintre cele doua versiuni, este limba in care au fost scrie versurile – unele in engleza si principala versiune in suedeza, limba nativa a celor de la Opeth.
Potrivit lui Åkerfeldt versiunea suedeza din Cauda Venenum este versiunea originala. Din cauza “nesigurantei”, Åkerfeldt a fost obligat sa reinregistreze intregul albumin limba engleza. Diferenta dintre limbi creaza o schimbare de feelind pentru vorbitorii de limba engleza. Dupa un studiu in prima faza a veriunii englezesti, diferenta de limba schimba cadenta si atmosfera generala a registrului vocal-dominant. (vezi piesa care deschide albumul “”Svekets Prins” (“Dignity” in engleza)”.
Chitara solo foarte rezonanta si vocalizele apasatoare sunt vedetele acestui album indiferent de versiune. Melodicitatea dark, evil si neasteptata predomina facand sigur acest album ca fiin marca Opeth. Fiecare secunda a piesei “Dignity” este studiata si aleasa cu grija nelasant vreun buton sentimental neapasat, acest lucru fiind facut cu grija si in productie. Momentele cand solo-urile si vocile sunt facute sa straluceasca sunt integrate frumos si cu usurinta. Interludiile si aranjamentul pieselor sunt cu grija alese si in acelasi timp creaza o dinamica de poveste.
“The Garroter” este o piesa jazzy si rebela folosind o varietate de instrumente acustice, tobe batute cu bete tip brush si armonii foarte dark. “Continuum” capteaza atentia ascultatorului prin percutia tensionata si coruri de voci. Intr-un mod tipic Opeth, melodia creaza intensitate si prin lungimea piesei care tine 7 minute. In locul folosirii vocilor growl si distors, pe piesa “Continuum” sunt folosite solo-uri raw de chitara, armonii si voci atmosferice subtile.
In Cauda Venenum nu exista muzica de fundal. Acest album este din ce in ce mai bun, in timp ce avansezi in asultarea sa. Albumul este un succes clar, ducand spre cea mai buna compozitie pe care Opeth a facut-o intr-un deceniu; totusi pentru o trupa de anvergura celor de la Opeth este cam singurul album de o asemenea calitate. Alegerile facute pentru Cauda Venum nu sunt tipice trupelor de metal. Asa ca daca vei cauta un album brutal, acest album nu este alegerea potrivita. Piese soft si dreamy precum “Lovelorn Crime” nu sunt agresive si nici metal, dar sunt niste melodii frumoasece lasa ascultatorul cu acelasi sentiment ca si cum ar fi ascultat “Domination” prima oara. In timp ce Cauda Venenum contine piese extraordinar de bune, este totusi un album slow.
Mai pe scurt Cauda Venenum este cel mai bun album Opeth de la Heritage. Compozitia este una foarte buna iar noile viziuni ale trupei arata nivelul talentului trupei. Abordarea cantecelor este un fresh iar intrumentistii din Opeth dau tot ceea ce e mai bun in ei, de parca ar fi fost ultimul album scris. Energia este palpabila in fiecare track si este binevenita fanilor care isi doresc asemenea intensitate.
Servicii Foto-Video => https://bit.ly/2NHdcIX
Colaborari foto => facebook.com/TurcuDanielAlexandru
Intra in comunitatea sustinatorilor de arta contemporana printr-un Like paginii de Facebook
Comentarii
Trimiteți un comentariu